Az a helyzet, hogy mindenkinek mások a tapasztalatai a cigánysággal Ă©s a viselkedĂ©sĂĽkkel kapcsolatban. És ugye? Ahány ház, annyi szokás - mondják. És a többsĂ©gĂĽnk nem egy konkrĂ©t hozzászĂłlásra reagál Ă©s reagált, hanem a jelensĂ©gre magára: a romaság viselkedĂ©se mĂ©g hagy nĂ©mi kĂvánnivalĂłt maga után. De: nekĂĽnk, "tiszta" magyaroknak is lenne azĂ©rt mit tanulni tõlĂĽk. Na, nem a lopást, randalĂrozást. Hanem mondjuk pl. a családi összefogást, az összetartást. Mert mi, magyarok - tisztelet a kivĂ©telnek, Ă©s hála az Ă©gnek ilyen elĂ©g sok van -, igen-igen szeretĂĽnk keresztbe tenni a másiknak, vagy megfojtanánk egymást egy kanál vĂzben, mert a másiknak kĂ©t forinttal több a fizetĂ©se, vagy autĂłzás közben az elõttĂĽnk haladĂł nem megy elĂ©g gyorsan, rögtön szidjuk az összes felmenõit. GyalogoskĂ©nt Ă©n is szidom az autĂłsokat, mert a nekem zöldet mutatĂł lámpán is rohannom kell, hogy átĂ©rjek, nehogy elĂĽssön, mert õk mĂ©g akkor is sietnek.
Én a jelensĂ©grõl Ărtam Ă©s Ărok, nem magárĂłl a konkrĂ©t hozzászĂłlásokrĂłl. JĂłmagam a VIII. kerĂĽletben szĂĽlettem, laktam, sõt: vidiĂ©ken is Ă©ltem, ahol sok cigány Ă©lt. TisztessĂ©gesen, becsĂĽletesen dolgoztak, viselkedtek. .A Nyugati teret Ă©n is ismerem, hiszen több, mint három Ă©vig a környĂ©ken dolgoztam. Soha semmilyen attrocitás engem Ă©s a kollĂ©gáimat nem Ă©rt a környĂ©ken. Igaz, azĂłta eltelt 6 Ă©v.
Jelen pillanatban is azt mondom - holott már 30 éve nem ott lakom -, visszamennék a VIII. kerületbe lakni. Nagyobb biztonságban éreztem magam akkor ott, mint most, amikor este hat után már nem lehet kimenni az utcára. És ez nem a cigányság bûne és nem a cigányok tehetnek errõl. Mint ahogy arról sem õk tehetnek, ha fényes nappal a liftben öreg néniket erõszakolnak meg fiatal srácok, vagy vernek meg, rabolnak ki fiatalabb, vagy idõsebb embereket. Pedig Polgárõrség mûködik a kerületünkben. Egyetlenegyet nem látok közülük.
TĂ©ny, hogy vannak randalĂrozĂł elemek. Minden náciĂłban. Engem is bosszant, amikor a villamoson ĂĽvöltöznek, kiabálnak, lökdösõdnek Ă©s a "Devla vigye el a májadat!" felszĂłlĂtással szĂłlnak utánam.
Sok hamis sztori van, ez tĂ©ny. De mindenkinek más a tapasztalata, de aki átĂ©lt már ilyen - fogalmazzunk Ăgy - kellemetlensĂ©get, az bizony nem a dolgok jĂł oldalárĂłl tud beszámolni. Dromi! EgyetĂ©rtesz velem ebben?
Bocsi a hozzászĂłlásĂ©rt, de Ă©n Ăgy látom a dolgot.
Stewen pedig nap, mint nap Ă©li át a cigányság "kellemetlen" fajtájábĂłl adĂłdĂł mĂ©rgelõdĂ©st, bosszankodást. De leginkább a tehetetlensĂ©g az, ami õt is dĂĽhĂti: nem lehet ellenĂĽk tenni semmit, mert egyenesen vĂ©di õket a rendszer, vagy valaki a felsõbb rĂ©tegbõl.
Az én meglátásom az, hogy gyenge lábakon áll a jogrendszerünk, a Btk-nkról nem is beszélve. Nevetséges, hogy egyes bûncselekményért, milyen enyhe büntetést kapnak egyesek.
|